Співбесіда – це найважливіший та найскладніший етап працевлаштування. Ідеальна вакансія знайдена, резюме та супровідний лист надіслані, і ось, довгоочікуване запрошення на співбесіду.

Як діяти далі? Як підготуватися до співбесіди так, щоб обов’язково отримати омріяну посаду?

ДІЗНАЙТЕСЯ БІЛЬШЕ ІНФОРМАЦІЇ ПРО КОМПАНІЮ ТА ПОСАДУ

  • Якщо ви цього не зробили під час подачі заявки, то варто зробити це перед співбесідою. Обов’язково загляньте на сайт та в соціальні мережі компанії, вивчіть її історію, цінності, культуру, що допоможе краще зрозуміти специфіку та приємно здивувати рекрутера інтересом саме до їхньої організації.

ПІДГОТУЙТЕ ВІДПОВІДІ НА ПОШИРЕНІ ПИТАННЯ

  • Точно знати, що саме запитає вас рекрутер не може ніхто, але є перелік найпоширеніших питань на співбесіді. Зазвичай менеджері з підбору персоналу ставлять типові запитання, зокрема детально розповісти про ваш попередній досвід,  розповісти чому ви зацікавлені в цій компанії. Ви також можете зробити нотатки з основними пунктами, щоб переглянути перед співбесідою.

РОЗДРУКУЙТЕ ДЕКІЛЬКА КОПІЙ РЕЗЮМЕ

  • Перше, що необхідно взяти із собою на співбесіду – копія резюме. Розумно зробити декілька копій вашого резюме на випадок, якщо інтерв’юерів буде декілька. Також візьміть із собою супровідні листи.

ЗБЕРІТЬ РЕКОМЕНДАЦІЙНІ ЛИСТИ

  • На співбесіду краще принести рекомендаційні листи та всі відповідні документи. Якщо у вас немає рекомендаційних листів, то складіть список людей, які можуть поділитися своїм досвідом роботи з вами. Можливо, вони можуть розповісти про оцінки результатів роботи, ваші навички та відданість справі.

ОБИРАЙТЕ ПРОФЕСІЙНИЙ І ЗРУЧНИЙ ОДЯГ

  • Варто одягатися професійно та зручно, адже так ви почуватиметеся впевнено та зосереджено під час співбесіди й справите гарне враження на потенційного роботодавця.

ПРИЇЖДЖАЙТЕ ЗАЗДАЛЕГІДЬ

  • Не можна запізнюватися на співбесіду. Щоб бути впевненим, що ви встигнете вчасно, заздалегідь сплануйте як доїхати чи дійти до місця проведення. Найкраще приходити на співбесіду за 10-15 хвилин до її початку.
Поради з розвитку кар’єри: підготовка до співбесіди