Усі випускники шкіл прагнуть здобути вищу освіту. Щоб допомогти випускникам шкіл усвідомлено підійти до вибору майбутньої спеціальності, Університет Огієнка пропонує індивідуальні та групові екскурсії, під час яких старшокласники можуть побачити університет, ознайомитися з переліком освітніх програм і поспілкуватися з науково-педагогічними працівниками.

У травні до К-ПНУ завітали здобувачі освіти 10 класів Ліцею № 1 імені Володимира Красицького Хмельницької міської ради та Кам’янець-Подільського  ліцею № 5 Кам’янець-Подільської міської ради Хмельницької області. Ознайомлення з університетом розпочали з історичного факультету, випускницею якого є їхня учителька історії і класна керівниця Антонова Оксана Григорівна. На факультеті гостей зустріли доцент кафедри історії України Сергій Сидорук та доцент кафедри всесвітньої історії Іван Боровець, які поділилися історією факультету та розповіли про те, як і чого навчаються сучасні студенти. Живе зацікавлення в учнів викликала виставка наочних посібників, зроблених різними поколіннями студентів-істориків. Кожна річ з експозиції, знайома їм зі сторінок підручників, доповнювалась новими цікавими подробицями від Івана Івановича Боровця. Оцінили учні й тематичні комікси, виготовлені студентами для вивчення всесвітньої історії.

А доторкнутись до історії учні мали можливість у навчально-археологічній лабораторії, де про усе найцікавіше розповів її завідувач Юрій Злотін. Учні, розглядаючи рештки кераміки, цікавились як з них можна відтворити керамічний виріб у його первісному вигляді, як на кам’яній тертці можна натерти борошна та який воно матиме вигляд. А відповіді на те, як відбуваються археологічні розкопки, отримали розглядаючи фото з археологічних практик різних років.

У центральному корпусі гостей зустрів керівник відділу профорієнтаційної роботи, доуніверситетської підготовки та сприяння працевлаштуванню випускників доцент Володимир Адамовський, який організував екскурсію факультетами і структурними підрозділами університету.

Факультет фізичної культури презентувала заступник декана факультету з навчальної роботи та забезпечення якості вищої освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Аліна Боднар. Вона звернула увагу ліцеїстів на потужну матеріально-технічну базу факультету та можливість подальшого працевлаштування випускників.

Про особливості навчання на факультеті іноземної філології гостям розповіла його декан Алла Хоптяр. Вона ознайомила майбутніх абітурієнтів з освітніми програмами та повідомила про можливості здобувачів вищої освіти брати участь у міжнародних програмах стажування та академічної мобільності. Алла Олександрівна розповіла про враження студентів, які взяли участь у програмах обміну й повідомила про перспективи, які відкриває перед студентами факультет.

Директор музею університету, кандидат історичних наук, доцент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Ірина Паур показала гостям музей, який очолює, розповіла історію створення, розвитку та реорганізації закладу освіти, представила учням цікаві архівні документи й унікальні експонати, які демонструють історію К-ПНУ із початку функціонування і до сьогодні.

Старшокласники відвідали навчально-наукову лабораторію етнології навчально-наукового інституту української філології та журналістики, де її завідувач, кандидат філологічних наук, старший викладач Валерій Щегельський ознайомив з етнологічними особливостями Поділля.

Про особливості бібліотечної справи розповіла директор бібліотеки К-ПНУ Людмила Климчук.

У мистецькому корпусі учнів зустрів асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Володимир Бучковський, який розповів про навчання на мистецьких спеціальностях педагогічного факультету, історію формування експозиції творів мистецтва, виконаних студентами. Несподіваним сюрпризом для школярів стала зустріч із випускницею їхнього ліцею, сьогодні студенткою К-ПНУ Анною Башинською, яка разом зі своїм наставником продовжила ознайомлювати старшокласників зі специфікою професії реставратора творів мистецтва та з життям факультету.

Сподіваємось побачити знайомі обличчя в наступному навчальному році та нагадуємо, що університет радо відчиняє свої двері перед кожним. Запрошуємо на екскурсії за індивідуальною чи колективною програмою в зручний для вас час!

Екскурсії університетом для десятикласників ліцеїв м. Хмельницького та м. Кам’янця-Подільського як спосіб формування майбутнього професійного світогляду