01 лютого 2020 року в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбувся День відкритих дверей.

У програмі заходу: презентації природничого факультету, факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології, пробне тестування з біології та хімії.

Знайомство із закладом вищої освіти розпочалося в холі навчального корпусу №1. Студенти природничого факультету разом із викладачами й лаборантами організували для майбутніх абітурієнтів багато пізнавальних презентацій, інтерактивів, виставок, майстер-класів, за допомогою яких продемонстрували присутнім наскільки дивовижною й неповторною є наша природа, які таємниці вона береже для допитливого розуму, що можна зробити, щоб зберегти її красу та унікальність.

Під час проведення інтерактиву «Лікарські рослини та аромотерапія» Людмила Любінська, доцент кафедри біології та методики її викладання, ознайомила школярів із цілющими властивостями лікарських рослин та можливостями їх використовувати в медицині, навчила розпізнавати лікарську сировину.

Невідомий світ зоології для учнів відкрили науково-педагогічні працівники природничого факультету – Мар’ян Тарасенко, Микола Матвєєв, Наталія Гордій, Анастасія Ліщук. Старшокласники мали нагоду мікроскопіювати тваринні організми «In vitro», ознайомитися з різноманіттям та морфологією комах, навчитися визначати комахи, спостерігати особливості тварин у вологих препаратах.

Пізнавальною була презентація «Хлорофіл і Ко», під час якої Інна Григорчук, доцент кафедри біології та методики її викладання, навчила школярів виділяти пігменти рослин, розповіла про їх функціональне призначення.

Нікого не залишили байдужими колби, пробірки, рідини, що змінюють колір, та «Хімічний калейдоскоп», який презентувала старший викладач кафедри екології Тетяна Душанова.

Інтерактив «Спеції та прянощі світу», запропонований доцентом кафедри біології та методики її викладання Ольгою Оптасюк, став викликом для кожного. Не всі змогли визначити свої улюблені спеції за виглядом і запахом.

Оксана Тютюнник, старший викладач кафедри екології, ознайомила відвідувачів із принципамисортування сміття. Це є сьогодні особливо актуальним, адже відомо, що у світі зараз загрозлива екологічна ситуація.

Вже гарною традицією Дня відкритих дверей став майстер-клас «Виготовлення фітооберегів». Наталія Рубановська, старший викладач кафедри біології та методики її викладання, розповіла школярам про особливості створення оберегів із рослинних матеріалів, їх символіку, допомогла самостійно виготовити фітообереги, щоб учні змогли втілити свої мрії та сподівання.

Для юних природолюбів організовано виставки гербарних зразків рослин та грибів, колекцій комах, вологих препаратів тварин, демонстрації слайд-шоу, презентації та ще багато цікавого, що на декілька хвилин відчинило двері в таємничий світ природи.

Сподіваємося, що ці захопливі й цікаві заходи обов’язково допоможуть випускникам шкіл зорієнтуватися у світі професій, обрати ту спеціальність, яка сприятиме успішній реалізації їхніх здібностей, талантів та інтересів у подільшій професійній діяльності.

Викладачі і студенти факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології розгорнуто представили школярам спеціальності, за якими здійснюється підготовка на факультеті. Колектив кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи разом зі студентами ознайомили майбутніх абітурієнтів зі специфікою професійної діяльності фахівців соціальної сфери та їх працевлаштуванням. Майбутні вступники отримали буклети й залишили частинку своїх міркувань щодо проблем соціальної роботи в умовах сьогодення на Дереві миру та добра, що є символом спеціальностей Соціальна робота і Соціальне забезпечення.

Під час офіційної частини декан факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології Віталій Співак наголосив на можливостях та перевагах навчання на факультеті, проінформував присутніх про спеціальності та освітні програми. Більш детально про освітній процес розповіли студенти факультету, котрі поділилися своїми позитивними враженнями та захопленням від навчання.

Також гості університету мали чудову нагоду дізнатися про багатогранне, цікаве, сповнене несподіванок та приємних вражень студентське життя на природничому факультеті від декана Івана Федорчука. Іван Вікторович розповів учням проВсеукраїнські олімпіади Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти, які дають змогу отримати додаткові бали (від 1 до 20) до одного з предметів сертифікату ЗНО під час вступу на спеціальності природничого факультету: 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), 014.07 Середня освіта (Географія), 091 Біологія, 101 Екологія, 106 Географія.

Також абітурієнти мали змогу перевірити свої знання під час пробного тестування з біології та хімії.

День відкритих дверей у К-ПНУ пройшов оригінально й креативно. Цікава мандрівка університетом стала чудовою можливістю для майбутніх вступників упевнитися в унікальності нашого вишу. Гостинність та доброзичливе ставлення колективу університету справили позитивне враження на школярів та їх батьків.

Наступний День відкритих дверей відбудеться 08 лютого 2020 року.

Наталія Казанішена, завідувачка кафедри біології та методики її викладання,

відділ профорієнтаційної роботи, доуніверситетської підготовки

та сприяння працевлаштуванню випускників університету

Зазирни у дивосвіт природи…